Jättiläisen parturointikone, monta haravaa ja melontaa

Meidän piti tervata katot, mutta ei se onnistunut. Ei tarvinnut kuitenkaan seisoskella tumput suorina kun Mustikka, Muska ja Pilvi eivät olleetkaan syöneet tarpeeksi.

Viime kesänä syntyi idea, että Rovaniemen Melojien pohjoisen melontaretkeen voisi yhdistää vapaaehtoistyötä.  Tänä kesänä päätettiin suunnata Lapin erinomaiselle melontavesistölle – Lemmenjoelle Lemmenjoen kansallispuistoon. Päätettiinpä vielä yhdistää reissuun myös kansallispuiston historiakohteisiin tutustumista. Tarkoitus oli ennen latvavesille suuntaamista tervata Kaapin Jounin historiallisen saamelaistilan kattoja.

06 The Gáppe-Jon farm in the summer

Siinä sitä on niitettävää. Kaapin Jounin tila Lemmenjoen kansallispuistossa. Kuva Pasi Nivasalo / Metsähallitus

Luonto päätti kuitenkin toisin. Sateet olivat kastelleet katot, eikä niitä voitu tervata. Mutta eipä hätää, meille oli aivan riittävästi tekemistä arvokkaan perinnebiotoopin hoidossa.

Kaapin Jounin tilalle oli otettu ensimmäistä kertaa lampaita lammaspaimenviikoille, mutta Pilvi, Mustikka ja Muska eivät olleet saaneet reilun parin hehtaarin pihakenttää parturoitua vaikka kuinka olivat parhaansa tehneet syömällä.

Lampaat cropattuna

Enhän määäääkään nyt määrättömästi jaksa syödä. 2/3 Kaapin Jounin kesätyöläisistä. Kuva Pirjo Rautiainen / Metsähallitus

14 talkoolaista tarttui hommiin. Vapaaehtoistyö on niin kivaa, että Rovaniemen Melojien aktiivijäsen, Metsähallituksen luontopalvelujen eteläisemmän Lapin kenttäpäällikkö Olli Vainio oli tullut lomallaan vähän kuin töihinsä vapaaehtoistöihin. Olli pukkasi jättiläisen hiustenleikkuukoneen näköistä niittokonetta päivän pihakenttää edestakaisin ja muut talkoolaiset tarttuivat haravoihin.

Niitookuva cropattuna

Talkoolaiset työn touhussa. Joidenkin mielestä niittokone oli kuin jättiläisen hiustenleikkuukone. Kuva Pirjo Rautiainen / Metsähallitus

Kun niitetty heinä vielä kuljetettiin pois perinnebiotooppia lannoittamasta, niin kyllä oli lihakset vetreytetty melomista varten.

Pohjoisen yö

Lapin yö. Miten sitä malttaa mennä nukkumaan. Kuva Pirjo Rautiainen / Metsähallitus

Parin päivän talkoilun jälkeen suunnattiin Lemmenjoen yläjuoksulle päin. Matkalla tutustuttiin Lemmenjoen yleisimpiin muinaisjäännöksiin,  peuranpyyntikuoppiin ja rantauduttiin katsomaan esihistoriallista asuinpaikkaa Ravadasjärven autiotuvan rantaan.

Vuorovene cropattuna

Jos ei melominen innosta, niin Lemmenjoelle pääsee vuoroveneelläkin. Tässä rantaudutaan Ravadaksen autiotuvalle. Kuva Pirjo Rautiainen / Metsähallitus

Oli muuten kiva reissu.

Sateenkaaren alla

Somewhere under the rainbow. Oli siellä muitakin melojia kuin meidän porukka. Kuva Pirjo Rautiainen / Metsähallitus

Kirjoittaja Pirjo Rautiainen on Metsähallituksen Lapin luontopalvelujen tiedottaja.

Lisää Kaapin Jounin historiallisesta saamelaistilasta täällä.

Lisää vapaaehtoistyömahdollisuuksista täällä.

Mitä mietit?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s