Värikallio saa uuden katselulavan

IMG_0852

Kolmiopäisiä ihmishahmoja, tanssiva sarvipäinen shamaani ja peuroja Värikalliossa. Kuva: Siiri Tolonen/Metsähallitus

Värikallion kalliomaalaus kolmiopäisine ukkoineen lienee ensi vuonna perustettavan Hossan kansallispuiston tunnetuin nähtävyys. Maalaukset on tehty järvestä pystysuoraan nousevaan kallioseinämään, joten kesäaikaan maalausta pääsee parhaiten tutkimaan katselulavalta käsin. Vanha puinen katselulava on ollut vuosia heikossa kunnossa, mutta tänä kesänä paikalle asennetaan uusi teräsrakenteinen lava.

IMG_0856

Värikalliolla kannattaa käydä myös maisemien vuoksi. Jylhien kallioiden lisäksi äänimaisema on kokemus kaupungin hälyyn tottuneelle nykyihmiselle. Värikallion vanha puinen katselulava on kiikkerässä kunnossa, kuten näkyy. Kuva: Siiri Tolonen/Metsähallitus

Teräsrakenteiseen lavaan päädyttiin, koska se on märissä olosuhteissa puista pitkäikäisempi ja jalan alla pitävämpi. Käyttökiellossa oleva vanha lava on paikallaan vielä touko-kesäkuun vaihteeseen, jolloin se puretaan pois. Uusi lava pitäisi olla käyttökunnossa heinäkuun puolivälin aikoihin. Lähivuosina uusitaan myös järven rannassa olevan tulistelupaikan retkeilyrakenteita.

IMG_0847

Hossa oli pitkään tärkeä vesiliikenteen solmukohta Pohjanlahden ja Vienanmeren välillä. Tämän ja poikkeava luonnonmaisema osaltaan selittävät, miksi paikka on ollut merkittävä maalauksien tekijöille. Kuva: Siiri Tolonen/Metsähallitus

Erilaisia ihmis- ja eläinhahmoja Värikalliossa on yli 60. Kuvioiden on tulkittu liittyvän shamanismiin ja metsästykseen. Niiden avulla on voitu pyytää parempaa metsästysonnea tai kuvata merkittäviä tapahtumia. Osa kuvioista on myös nähty synnyttävinä naisina. Punamultamaalaukset on tehty veneestä tai jäältä käsin. Värikallion alueella vedenpinnan korkeus on pysynyt samalla tasolla jääkauden jälkeisistä ajoista lähtien, joten maalausten tarkkaa ikä ei voida vesistöhistorian perusteella määrittää. Suomen kalliomaalausten on kuitenkin arvioitu olevan 7000-4000 vuotta vanhoja. Värikallio ja muutaman kilometrin päässä pohjoisempana oleva Julman-Ölkyn kalliomaalaus ovat Suomen pohjoisimmat esihistorialliset kalliomaalaukset.

Kirjoittaja Siiri Tolonen on Metsähallituksen Lapin luontopalvelujen kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija.

Mitä mietit?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s