Korvatunturin kulttuuriperintöä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korvatunturi. Kuva: Timo Reinvuo/Metsähallitus

Tarina Korvatunturista Joulupukin asuinpaikkana sai alkunsa v. 1927, kun Markus-setä kertoi Yleisradion Lasten-tunti –ohjelmassa Joulupukin asuvan Korvatunturilla Savukoskella. Korvatunturi sijaitsee nykyään Urho Kekkosen kansallispuistossa rajavyöhykkeellä, ja sinne pääsee hiihtämään tai patikoimaan rajavyöhykeluvalla. Myös alueella toimiva matkailuyritys Kemihaaran Loma järjestää moottorikelkkamatkoja Korvatunturille. Mutta mitä kulttuuriperintöä Korvatunturin suunnalta tunnetaan, tietysti itse tunturin lisäksi? Hiilimiiluja, joissa muinaiset tontut valmistivat hiiliä tuhmille lapsille?

Nuorttijoella. Kuva: Metsähallitus

Nuorttijoella. Kuva: Metsähallitus

Urho Kekkosen kansallispuiston reunalla sijaitseva Nuorttijoki on vanha kulkureitti, jota pitkin on kuljettu Venäjälle. Reitti kulki Kemijoen yläjuoksulta Vouhtujoelle ja sieltä maitse vedenjakaja-alueen yli Sotataipaleen kohdalta. Sotataipaleelta päädyttiin Sotajoelle ja sieltä Nuorttijoelle, jota pitkin päästiin laskemaan Venäjälle. Reittiä pitkin ovat mukaan kulkeneet kauppiaat ja muut matkalaiset sekä kertoman mukaan myös suomalaiset ja venäläiset sotajoukot. Nykyään Nuorttijoen alueella voi vaeltaa 40 km pituisella Nuorttin retkeilyreitillä.

Jaurujoen varrelta on löydetty pyyntikuoppia. Kuva: Petteri Polojärvi/Metsähallitus

Jaurujoen varrelta on löydetty pyyntikuoppia. Kuva: Petteri Polojärvi/Metsähallitus

Alueella on metsästetty ja kalastettu tuhansia vuosia. Vanhasta peuranpyynnistä alueella kertovat pyyntikuopat ja lihan säilytykseen tarkoitetut kivistä ladotut purnut. Vanhoja pyyntikuoppia on löydetty esimerkiksi Keskihaaran ja Naltiohaaran risteyksestä, Vieriharjun tuvan suunnalta sekä Jaurujoelta. Pyyntikuoppia on käytetty Suomessa kivikaudelta aina 1800-luvulle asti. Pyyntikuoppia kaivettiin sellaisille alueille, joissa peurat luontaisesti liikkuivat. Peurat voitiin ajaa kuoppiin esimerkiksi hangasaitoja avulla. Kuopat voitiin myös naamioida niin, että pahaa-aavistamattomat peurat putosivat kuoppiin.

Kruununleimapuu Nuorttijoella. Kuva: Sami Viljanmaa/Metsähallitus

Kruununleimapuu Nuorttijoella. Kuva: Sami Viljanmaa/Metsähallitus

Nuorttijoen eteläpuolella on 1900-luvun alussa suunnitelluista savotoista muistona suuria leimikoita. Kaadettavaksi tarkoitettujen puiden kylkeen tehtiin kirveellä pilkka, johon lyötiin leima. Alueelta leimattiin yli 50 000 puuta. Vedenajakaja-alueen takan olevat puut oli tarkoitus uittaa Nuorttijokea pitkin Venäjälle, mutta ensimmäinen maailmansota keskeytti savottasuunnitelmat. Suomen itsenäistyttyä puut jäivät Nuorttille kaatamatta, koska järkevää kuljetusreittiä ei enää ollut. Metsähallituksen kruununleimalla merkittyjä puita voi nähdä Nuorttin reitin varrella esimerkiksi Voittinkönkään kohdalla. UK-kansallispuiston toteutumattomien savotoiden jäännöksistä voi lukea lisää täältä.

Manto-ojan autiotupa kunnostettiin vapaaehtoistyönä. Kuva: Siiri Tolonen/Metsähallitus

Manto-ojan autiotupa kunnostettiin vapaaehtoistyönä. Kuva: Siiri Tolonen/Metsähallitus

Toisen maailmansodan jälkeen Venäjän vastaiselle rajalle rakennettiin uusi poroaita estämään porojen pääsy rajan taakse. Monet alueen tuvista ovatkin alun perin poromiesten rakentamia. Esimerkiksi Manto-ojan autiotuvan rakensivat v. 1955 Armas Toivainen ja Jussi Ollila aitatyömaan tukikohdaksi. Tupa toimii nykyään autiotupana, ja se kunnostettiin viime kesänä vapaaehtoistyönä.

Hyvää joulunaikaa ja alkavaa vuotta Luonto ja kulttuuri -blogin lukijoille!

Siiri Tolonen

Kirjoittaja työskentelee Metsähallituksella Lapin luontopalvelujen kulttuuriperinnön erikoissuunnittelijana.

Mitä mietit?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s