Mitä tekee kulttuuriperintöbyrokraatti?

Byrokraatin työtä on vaikea konkretisoida. Siellä se istuu ja pyörittelee papereita, laskee tilastoja ja käy kokouksissa kaltaistensa kanssa. Onko tuosta hommasta mitään iloa tai hyötyä kulttuurikohteiden vaalimisessa?

Erilaisten toimijoiden yhteinen tahto vie kulttuuriperintöasioita eteenpäin silloinkin kun rahaa on vähän. Tahto auttaa kokoamaan saatavissa olevat voimavarat yhteisten tavoitteiden taakse ja turvaamaan toiminnan jatkuvuuden muutoksessa. Toimintatavat ovat eri toimijoilla omannäköisiä. Eri tahoilla on ehkä ensin erikoiseltakin tuntuvia toimintaratkaisuja, mutta yleensä niihin löytyy varsin järkeenkäyvä ja hyvä selitys. Joskus niin hyvä, että sitä kannattaa muidenkin kokeilla. Toisinaan on kyse kielestä – hallinnon eri murteita löytyy  virastoista, yliopistoista ja eri järjestöistä. Valtiovarainministeriön talousslangi yhdistää valtionhallinnontoimijat omaksi ryhmäkseen.

Metsähallituksen luontopalveluissa olemme harjoitelleet biologien, metsähoitajien ja kulttuuriperinnön yhteistä kieltä jo viime vuosituhannelta. Hiljalleen se alkaa sujua.

Byrokraatin työpöydällä on paljon paperia. Kuva Anu Vauramo.

Byrokraatin työpöydällä on paljon paperia. Kuva Anu Vauramo.

Tänä syksynä valmistellaan Suomen ensimmäisen kulttuuriympäristöstrategian toteuttamista. Se on kaikille hallinnon toimijoille tärkeä paperi, johon tullaan vetoamaan monessa tulosneuvottelussa ja rahahakemuksessa. Sen tavoitteiden pitää olla selkeitä ja ymmärrettäviä, mutta riittävän kunnianhimoisia. Pitkällisen luonnontieteellisen altistuksen saaneena minä pidän numeroista. Sellaisista, joille on annettu konkreettiset tavoitteet. Tästä esimerkkinä on vaikkapa Suomenlinnan hoitokunta, velvoitetaan pitämään 49 % linnoitusmuureista parhaassa kuntoluokassa.

Vastauksena ensimmäisen kappaleen kysymykseen: Kulttuuriperintöbyrokraatin tehtävänä on luoda parhaat mahdolliset olosuhteet käytännön kulttuuriperintötyötä tekeville. Paraskaan paperi tai ovelin tilasto ei juurru toimintaan ellei sen sisältö ole käytännön kulttuuriperintötyötä tekeville kiinnostavaa tai tärkeää. Siksi Kulttuuriympäristöstrategian tavoitteiden toteuttamisesta on tehty ota kanta -kysely. Mitä hyviä toimintatapoja sinulla on, joita muutkin voisivat käyttää? Mitä ehdottomasti pitäisi tehdä? Mihin hölmöyteen ei pidä sortua?

Maamme kulttuuriympäristöstrategia on valmistunut. Mikä juuri sinulle on tärkeää maamme kulttuuriympäristöjen vaalimisessa? Ota asiaan kantaa 14.9.2014 asti.

 

Anu Vauramo toimii kulttuuriperinnön erikoissuunnittelijana Metsähallituksen luontopalveluissa.

Mitä mietit?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s