Heinätöitä ja hylättyjen rakennusten varjoja

Heinäkuussa Jussarön saarella luonnonsuojelulle pyhitettiin kaksi hikistä ja heinäistä keskikesän päivää. Tammisaaren saariston kansallispuistoon kuuluvalla saarella Kullakojanin mökki on ainoa rakennus, joka on jäljellä aiemmin paikalla sijainneesta luotsikylästä. Pienen mökin ulko-ovelta eteen levittäytyy perinneniitty. Umpeen kasvamisen estämiseksi ja luontotyypin suojelemiseksi niitty kaipaa vuosittaista hoitoa.

MökkiJussarö_9610_19x28cm300dpi_JKostet

Kuva: Metsähallitus / Jari Kostet

Niityn tavalliset kesätyöläiset, lampaat, viettivät välivuotta, joten laitumen heinän niittäminen, haravointi ja pois kuljettaminen jäivät tänä vuonna kokonaisuudessaan kaksijalkaisten perinnemaiseman hoitajien vastuulle. Kiitettävän kokoisen alueen niittotalkoisiin osallistui pienehkö vapaaehtoisten joukko, mutta lopputulos oli sitäkin vakuuttavampi. Intohimoisten luonnonsuojelijoiden aikaansaavuutta ei kannata koskaan aliarvioida. Vai mitä voi päätellä siitä, että seitsemän ihmistä hoitaa aikailematta viidelletoista ihmiselle suunnitellut työt?

Vapaaehtoiset ovat korvaamaton apu kansallispuistojen ja muiden suojelualueiden hoidossa – valmiita tarttumaan haravaan, viikatteeseen, lapioon tai mihin työvälineeseen nyt ikinä antaakseen panoksensa suomalaisen luonnon hyväksi. Motivaation lähteitä vapaaehtoisen luonnonhoitotyön tekemiseen on paljon. Toiset haluavat osallistua itselleen tutun kohteen hoitoon, toiset tutustua uusiin alueisiin ympäri maata. Hyötyliikunta, luontomatkailu ja vapaaehtoistyö sekoittuvat sulavasti toisiinsa, ja työ yhteisen päämäärän hyväksi tuo myös ihmiset yhteen. Väitteet yhteisöllisyyden katoamisesta tuntuvat talkoiden aikana melko kaukaisilta.

Parhaimmillaan vapaaehtoisuus on huima voimavara niin työn tarjoajalle kuin tekijällekin. Tutkitusti vapaaehtoistyön arvo kuusinkertaistuu siihen sijoitettuun summaan nähden. Myös vapaaehtoistyön tuottamat hyvinvointivaikutukset ovat kiistattomia. Useimmiten talkootyöstä jää käteen paljon muutakin kuin kipeät lihakset.

Vaikka luonnolla on ollut aina erityinen rooli elämässäni, ovat luonnonhoitotalkoot minulle uusi tuttavuus. Tutustuimme toisiimme vasta tänä kesänä. Mahdollisuus osallistua erilaisten luontokohteiden ja kulttuuriympäristöjen hoitoon on ollut avartava. Maisemaa kunnostaessa ymmärtää kulttuurin ja luonnon välisen suhteen aivan uudella tavalla, kun historia ja nykyisyys asettuvat vierekkäin.

Kuva: Metsähallitus / Jari Kostet

Kuva: Metsähallitus / Jari Kostet

Vaikka Jussarö sijaitsee ulkosaaristossa, se on iso ja metsäinen. Saari jakautuu kahteen osaan: itäpuolella maisemaa on muokannut vahvasti kaivostoiminta, kun taas länsipuoli on luonnonsuojelualuetta. Saaren omaleimaisuutta vahvistavat vanhojen metsien lisäksi hylätyt kaivostyöläisten asuinrakennukset, joita on hyödynnetty myös kaupunkisodankäynnin harjoittelualueina.

Saarella historia ja luonto punoutuvat kiinni toisiinsa. Kullakojanin mökin haurastuneet, pastelliset paperitapetit, 60-luvulla toimineen kaivoksen muokkaama ympäristö ja puolustusvoimien jäljiltä jääneet rakenteet piirtävät kaaren saaren menneisyyteen. Kaiken kehystää luonto: punamusta louhosmurska alkaa sulautua maisemaan, hylätyt rakennukset kadota puuston varjoihin. Jussarön kallioisilta rannoilta avautuvassa saaristomaisemassa on jotain ajatonta.

Kuva: Metsähallitus / Jari Kostet

Kuva: Metsähallitus / Jari Kostet

Jotain ajatonta on myös siinä, että ihmiset ovat valmiita keskeyttämään arjen – tai loman – kiireensä tarjotakseen apuaan. Kulttuuri, yhteiskunta ja myös luonto elävät jatkuvassa muutoksessa, mutta on asioita, jotka vaikuttavat ikuisilta. Kuten ihmisten pohjimmainen halu toimia yhteisen hyvän puolesta.

Teksti: Maija Talja

Metsähallituksen luontopalvelut on osaltaan ylläpitänyt suomalaista talkooperinnettä jo yli 30 vuoden ajan. Erilaisia talkoopäiviä ja -leirejä järjestetään vuosittain kymmeniä, ja esimerkiksi vuonna 2013 Metsähallituksen luontopalvelujen organisoimaan vapaaehtoistyöhön osallistui yli 2500 henkilöä.

Mitä mietit?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s