Lohenpyrstöjä ja koirankauloja

Jonkun mielestä arvokkaita vanhoja rakennuksia ovat linnat ja kartanot, mutta minua viehättävät paljon enemmän Lapin pienet hirsirakennukset. Ne on tehty suurimmaksi osaksi paikalta saatavista tarpeista mitään tuhlaamatta.

Liljeqvistin kämppäkartanon ovihaka Ivalojoen kulta-alueella. Kuva Pirjo Rautiainen/Metsähallitus

Liljeqvistin kämppäkartanon ovihaka Ivalojoen kulta-alueella. Kuva Pirjo Rautiainen/Metsähallitus

Tiettömien taipaleiden taakse rakennettiin tarpeeseen pieniä kämppiä. Niitä käytettiin poronhoitotöissä, kullankaivussa, postimiesten tukikohtina, palovartijoiden majoina, autiotupina. Saatettiinpa asettua ihan pysyvästikin asumaan.

Raja-Joosepin asuinkenttä Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kuva Pirjo Rautiainen/MEtsähallitus

Raja-Joosepin asuinkenttä Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kuva Pirjo Rautiainen/Metsähallitus

Kämpissä ei ole juuri mitään turhaa. Niistä löytyy ikkuna tai kaksi, ikkunan edestä lankkupöytä,nurkasta tulisija, takaseinältä makuulavitsa. Hirsien väliin tungettiin sammalta tiivistykseksi. Rakennus katettiin laudoilla tai kelleksillä. Vanhempien kämppien tulisija ja hormi tehtiin ympäristön kivistä, nuorempiin hankittiin valurautakamina.

Usein kämppä on kanttiinsa kolme-neljä metriä eli sen kokoinen kuin paikalta kaadettu mänty järkevimmin kannatti pätkiä hirsiksi.  Keskellä kämppää mahtuu seisomaan pystyssä, mutta laidoilla täytyy jo kumartua.

Rakentajissa on ollut taitavia ja vähemmän taitavia kirveen käyttäjiä. Joskus seinähirret on salvottu kauniisti lohenpyrstölle, niin että hirret sopivat toisiinsa täsmälleen. Toisinaan on tyydytty koirankaulaan eikä välitetty vaikka hirsien välistä aurinko kilotti sisään.

Kämppien seinät ja katto ovat tummuneet, ja ikkunan valossa pystyy tuskin lukemaan päivälläkään. Lavitsalla levähtäessä saakin keskittyä vain miettimään syntyjä syviä tai kämpän entisiä asukkaita. Hienointa on jos seinähirrestä löytyy kaiverrus viestinä menneisyydestä.

Suoheinän niittäjien kämpän kaiverruksia Kolarissa. Kuva Pirjo Rautiainen/Metsähallitus

Suoheinän niittäjien kämpän kaiverruksia Kolarissa. Kuva Pirjo Rautiainen/Metsähallitus

Monet vanhoista kämpistä toimivat nykyään Metsähallituksen luontopalveluiden hoitamina autio- ja varaustupina, joihin kuka tahansa pääsee vanhaa aikaa tunnelmoimaan.

Pirjo Rautiainen toimii tiedottajana Lapin luontopalveluissa

Mitä mietit?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s