Hossa: Sukeltajan siivoustalkoot

Sukellus-Hossa ry.n sukellusleirillä on perinteisesti pysytty vahvasti Öllörissä, sen konkarileiriläiset tietävät. Intoa oli siis kuin pienessä kylässä kun kerrottiin että nyt päästään luvan kanssa Hossan retkeilyalueen muihinkin lampiin. Ensikertalaiset olivat innoissaan ihan muuten vain, hyvä niin. Yleensä sana ”talkoot” ei väkeä innosta, mutta tämä teki vahvan poikkeuksen. Leiriläisiä oli kaikkiaan 30 ja vedessä olivat kaikki sukeltajat siivouspuuhissa ainakin kertaalleen.

Kuva: Heli Raittinen.

Kuva: Heli Raittinen.

Ensimmäinen kohde oli Keihäslampi, helppo matala kohde tien vieressä ja parkkilevennys teki veteen selviämisestä sukellusvarustuksessa äärimmäisen helppoa. Sukelluspareja oli kymmenkunta ja toinen toistaan innostuneempia ilmeitä tuli pintaan sukelluksen päätyttyä, kun saalis oli kerätty kasaan. Keihäslammesta löytyi pullojen ja tölkkien lisäksi kännykkä, sepän tekemä todella kaunis puukko, vanha reki sekä suuri määrä siimaa ja uistimia. Uistimet ja siimat jäävät lampien pohjaan vastoin kenenkään tahtoa, mutta muu roju kyllä hämmästyttää. Kun parkkipaikka on niin lähellä, ei luulisi olevan mikään ongelma viedä luontoon kuljettamansa roskat takaisin autolle, mutta…

Hossan sukelluslampien ahvenet saivat viihdykettä sukeltajista. Kuva: Heli Raittinen.

Hossan sukelluslampien ahvenet saivat viihdykettä sukeltajista. Kuva: Heli Raittinen.

Toinen kohteemme oli Pieni Hossalaislampi. 82 porrasta parkkipaikalta alamäkeen oli suhteellisen helppo rasti. Paluumatka olikin sitten varsinaista urheilua. Saatu saalis oli vähäisempi, mikä on tietenkin vain positiivista. Jonkin verran pulloja ja muuta irtoroskaa, mutta siimaa ja vieheitä riitti täälläkin. Iltasanomien Hyvät uutiset -toimittaja ja kuvaaja kävivät rannassa tutustumassa tapahtumaan. Lehtijulkisuutta siis tiedossa enemmänkin. Jospa se havahduttaisi ihmisiä vastuullisempaan käyttäytymiseen, sen sijaan että ajatellaan ”pois silmistä, on pois mielestä”.

Kolmas suurin kohteemme Huosilampi tuotti, ehkä yllättäenkin, kaikkein pienimmän saaliin. Veteenmenopaikkoja oli kaksi, parkkilevennys ja grillipaikka luontopolun varressa. Saalis koostui yksinomaan siimasta, uistimista ja pilkkiongesta. Tupakantumppeja kylläkin, kuten muissakin lammissa, mutta kaikki muu roska oli löytänyt tiensä sinne minne pitikin. Itse pääsin tälle sukellukselle mukaan, kahdella aikaisemmalla olin kirjurina rannassa.

Kuva: Heli Raittinen.

Hauki saattoi sukeltajaa. Kuva: Heli Raittinen.

Lähdimme grillipaikan rannasta, eikä monta metriä päästy kun yksi kelo oli pinnan alla pitkin pituuttaan. Siihen oli kertynyt joitakin uistimia, ja siimaa aivan hurja määrä. Keräsin siimaa vyyhtiin sormieni ympärille sillä seurauksella etten ollut päästä vyyhdistä irti. Sukellusparini Seppo 80 v. vapautti sormeni siimavyyhdistä puukollaan. Samalla hän näytti oma keräämäänsä siimavyyhtiä, ja koukkua joka oli takertunut hänen kuivapukunsa hihaan. Kuplia siitä ei noussut, joten hän näytti ok -käsimerkkiä, mikä tarkoitti että jatketaan etsintöjä. Uskomaton sukeltaja ikäiseksensä.Tunnin verran olimme pinnan alla vain todetaksemme että siististi ovat lammen ympärillä pörräävät ihmiset aikaansa viettäneet. Hauskaa oli seurata siimavyyhtejä kerätessä, että kun pohja vähänkin pöllähti, jostain tuli parvi ahvenia paikalle. Ne nyppivät siimaa tai hanskaa, yksi ui päin sukellusmaskia ja muuten vain kiertelivät hyvin lähellä erittäin uteliaina. Ihan mahtavaa luonnon näytelmää.

Kuva: Heli Raittinen.

Ahvenia kiinnosti siivottu siima ja sukelluspuvun hiha. Kuva: Heli Raittinen.

Viimeisenä leiripäivänä Öllörin terminaalilla tuli uimareita rantaan ja kyselivät olemmeko edelleen siivoamassa. Oli sana kiirinyt. Esimerkiksi YLE oli tehnyt talkoista jutun jo ennakkoon. Öllöristä voi iloksensa todeta että siellä siivottavaa ei ole. No ehkei sinne kalaakaan istuteta, joten käyttö jää uimareille ja meille sukeltajille. Haukia ja ahvenia sielläkin on, niiden kanssa mulatessa sielu lepää!

Uteliaat hauet tulevat sukeltaessa tutkimaan tilannetta. Kuva: Heli Raittinen.

Uteliaat hauet tulevat sukeltaessa tutkimaan tilannetta. Kuva: Heli Raittinen.

Kesäterveisin Heli Raittinen
Sukellus-Hossa ry

Mitä mietit?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s