Hellekeliä, kuoppiin lankeamisia ja myötätuulta Lemmenjoella

Kuukausi kulttuuriperintökohteiden inventointia Lemmenjoen kansallispuistossa on takana. Kolmisensataa kilometriä vaeltelua ja öitä taivasalla tuntureilla ja jokien varsilla. Paljon mahtui matkalle, niin kulttuuriperintöä kuin luontoelämyksiäkin! Hienoin luontohavainto oli komean tunturipöllön äänetön ohilento, eivätkä äkkiä unohdu myöskään Morgam-Viipuksen rinteen valkokukkainen kurjenkanervakasvusto ja Lemmenjoen laakson rinteiden vaikeakulkuiset louhikot.

Reissun alun sää oli Lapin kesäksi poikkeuksellinen; aurinko porotti kirkkaalta taivaalta ympäri vuorokauden ja lämpötila huiteli lähellä kolmeakymmentä. Hiki tuli paikoillaan istuskellessakin, saati rinkkaa tunturin kuvetta ylöspäin kantaessa. Hyttysiä ei vielä ollut, joten asusteeksi tunturinummilla riitti lähestulkoon pelkkä lierihattu. Kesä puhkesi vehreimilleen parissa päivässä. Laskeutuessani keskiyöllä Morgam-Viipukselta Lemmenjoen laaksoon aamusumujen lävitse tuntui kuin olisin saapunut satumaahan: joenvarren kukkivien tuomien tuoksu, kulleroiden ja metsäkurjenpolvien värikylläinen niitty, joen solina ja pesistään pyrähtelevät rastaat. Lumouksesta minut herätti saman tien Lemmenjoen ylitys. Ei tainnut valikoitua ylityspaikaksi se helpoin kohta, jääkylmää vettä oli puolireiteen saakka – aika kohmeiset kintut olivat vastarannalla.

Pyyntikuoppia oli muinaisväki kuopinut kankaille niin paljon, että paikoitellen seutu muistutti reikäjuustoa. Nousumetrejä kertyi kuin tunturissa, kun kiipeilin toista metriä syvistä kuopista pois vähintään puolentuhatta kertaa. Morgamojan itäpuolella jumituin dokumentoimaan 99-kuoppaista ketjua. Hellekeli oli jo vaihtunut muutamassa päivässä kolmeen asteeseen, sormia paleli ja eväät alkoivat käydä vähiin. Rinkan olin jättänyt kymmenen kilometrin päähän Ravadasjärvelle. Väliin piti ottaa öinen lepotauko, siispä pikamarssia torkkumaan Morgamojan Kultalaan. Joku aiempi kulkija oli jättänyt tuvalle näkkileipäpaketin jämät, mistä ilahduin kovin, koska oma muonavarantoni oli huvennut viiteen sokerikorppuun, kolmeen kettukarkkiin ja muutamaan siivuun meetvurstia. Kiitokset tuntemattomalle kulkijalle niistä viidestä näkkileivästä, ne olivat tuona kylmänä kesäyönä mitä suurinta herkkua!

Kuva Sami Viljanmaa

Pyyntikuoppa Morgamojalla. Kuva Sami Viljanmaa.

Muinaiset asuinpaikat olivat kenties inventoinnin parasta antia. Toistakymmentä niitä löytyi, useimmilla hiekkaisilla, kohtalaisen tasalakisilla niemillä on taidettu Lemmenjoen varrella asua. Peuranpa paistia ihanaa oli asuinpaikoilla nautittu runsaasti, sillä koekuopistani paljastui kookkaan nisäkkään palaneita luita varsin usein. Monensorttisista kivistäkin oli tarvekalujaan kivikauden väki värkkäillyt. Rinkan painoa kasvattamaan kertyi erityisesti kvartsia ja kvartsiittia, mutta löytyipä myös liuskekivestä valmistettujen esineiden katkelmia ja hiukan piikiveäkin.

Reissun hienoin löytö tuli aivan inventointirupeaman lopulla, kun lähdin soutuveneellä vielä kolmeksi päiväksi ylävirralle tarkastamaan joen luoteisrantoja. Myötätuulen helpottaessa matkaani söin veneessä loikoillessani lounaaksi suklaata, kun veneen kokka karahti hiekkaisen niemen rantaan. Rantauduin, ja tuokion päästä huomasin niemen tyvellä kaksi komeaa pyyntikuoppaa. Kuoppien vieressä polulla, kauniisti jäkälöityneenä, minua vartoi muinaisen saviastian kappale! Kenties reilut kolmisen tuhatta vuotta sitten oli ruukku paikalla rikkoutunut. Iltayöllä matka jatkui Ravadasjärvelle soutamalla ja vuolaimmissa paikoissa venettä ylävirtaan kiskoen, ja pari päivää myöhemmin, tuulen suunnan sopivasti käännyttyä, pääsin taas myötätuulen vauhdittamana ja Härkäkosken koskenlaskuelämyksen kokeneena takaisin huoltotuvalle. Elokuussa odottavat uudet seikkailut UKK-puiston suunnalla.

Sami, Lemmenjoki

Mitä mietit?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s