Perinnetilalla sattuu ja tapahtuu – kuulumisia Korteniemestä

Korteniemen perinnetilalla kevät ja alkukesä ovat sujuneet melko mukavasti pienoisen alkujärkytyksen jälkeen. Keväällä palatessamme tilalle talven jälkeen pelästyimme, kun ruismaassa ei oikein vihertänyt mikään. Syksyllä kylvetty Aunus-ruis lähti hyvin kasvamaan ja orasti kauniisti, mutta keväällä yleensä viheriöivä ruispelto ei viheriöinytkään. Maa näytti tyhjältä ja mietimme alkaako sieltä kasvaa pelkkää rikkaruohoa. Mitään merkkejä lumihomeesta tai muusta tuhosta ei näkynyt. Sorkanjälkiä kylläkin oli pelto täynnä, mutta sekään ei selittänyt rukiin täyttä katoamista.Ilmojen lämmetessä alkoi maasta nousta myös ruis, harvakseltaan. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö kyseessä olisi nyt katovuosi. Saamme kyllä pellosta tarvittavat kylvöjyvät, kunhan säät suosivat kesän ajan ja kypsyttää viljan hyvin. Tänä vuonna perinteinen rukiinleikkuutapahtuma korvataan mustakauran leikkuulla. Kylvimme mustakauraa hieman enemmän kuin yleensä, jotta saamme järjestettyä perinteiset viljan leikkuu- ja puintitapahtumat.

Kuva

Korteniemen lampaat Ahopellolla.

Laitumelle sen sijaan kuuluu hyvää. Kotolaitumella on tällä hetkellä neljä kyyttöä hiehot Iisa ja Aava sekä sonnipojat Joulupukki ja Jökö sekä suomenlampaita neljä aikuista ja kymmenen karitsaa. Ahopeltoa laiduntaa kolme lammasta ja kymmenen karitsaa. Myös Pitkäkärjen laitumelle on tulossa lampaita, kunhan saamme aidan korjattua. Aita on saanut osumaa kaatuneista puista. Horniolaista maatiaiskantaa olevat Leonard-kukko ja kanat Anna, Rauha ja Tyyne, kuopsuttavat maata pihapiirissä vapaasti kulkien. Niiden lempipaikaksi on osoittautunut kukkapenkki, joka saa välillä vähän liiankin hyvää hoitoa osakseen. Myös eteisen jauhinkiviä varten oleva jyvälaari on ollut erityisen kiinnostuksen kohteena viime päivinä.

Tällä viikolla myös lehmät ovat karkailleet parina yönä aitauksestaan. Järven vedenpinta on laskenut, joten ne ovat päässeet kiertämään aidan Suopellon takaa. Kyytöt eivät yleensä pidä uimisesta ja ne pysyvät aitauksessa, jos aita on vedetty järveen niin syvään, etteivät niiden jalat osu pohjaan. Aitaa on siis vedetty pidemmälle järveen ja toivottavasti saamme pian vettä, ettei järven pinta enää paljoa laske. Pihalle päästyään lehmät ovat verottaneet ohramaata aika tavalla. Onneksi mustakaura ei näytä niille maistuvan, ainakaan toistaiseksi. Onnekasta meidän työntekijöiden kannalta on myös se, että nämä kyytöt eivät ole lähteneet pihaa kauemmaksi, sillä joskus on lehmiä etsitty metsiä ja Helsinki-Pori 2-tietä myöten.

Kuva

Kyytöt Aava ja Iisa, tällä kertaa aitojen sisäpuolella.

Tapahtumia Korteniemessä on ehtinyt olla jo kolme. Seuraava tapahtuma Riemua rikkaruohoista on keskiviikkona 19.6. klo 15–20 ja se järjestetään ensimmäistä kertaa. Luvassa on tietoa yrttien ja rikkaruohojen käytöstä ruuanlaitossa ja muussa hyödyllisessä. Kansallispuistokummi Patrik Borg kertoo ravintotottumuksista ja hyvinvoinnista ennen ja nyt. Kasvivärjäyspata porisee ja nokkosesta kehrätään lankaa värttinällä. Tuvassa on myynnissä teemaan sopivaa suuhun pantavaa, joten kannattaa tulla käymään tapahtumassa. Lisätietoja tapahtumista löytyy www.luontoon.fi/korteniemi.

– Anne Huhta, puistomestari

Kuva

Tervetuloa tutustumaan Korteniemeen!

Mitä mietit?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s