Hyvän mielen päivä retkieväillä

Väsyttää. Ulkona vihmoo vettä eivätkä lumetkaan ole vielä sulaneet. Pitäisikö kääntää vain kylkeä sängyssä ja jatkaa unia lämpöisen untuvapeiton alla sen sijaan, että lähtisin Uudenmaan perinnemaisemaryhmän talkoisiin raivaushommiin?

Raivaustalkoissa Kirkkonummen Dåvitsissa päästiin polttohommiin. Kuva: Annika Harlio

Unen rajamailla mieleni valtaa yksi ajatus. Eväät. Kerrosleivät, termarikahvi, keksit, piirakanpalat, suklaa… Kaikki luonnon helmassa eväitä nauttineet tietävät, kuinka pelkkä kuivunut ruisleivän kannikkakin maistuu erityisen maukkaalta retkiolosuhteissa. Kerran sain maistaa retkikaverin eväskätköistä itse tehtyjä susheja!

Sänky saa luvan jäädä odottamaan iltaa. Retkelle tai talkoisiin osallistumisen syyksi riittää hyvin se, että haluaa nauttia evästauosta. Ainakin meidän perinnemaisemaryhmässämme! Ilman eväitä retki ei ole retki eivätkä talkoot ole talkoot.

Muun porukan innostamana, ”evästaukoretkelle” tulleena, kannan kirjaimellisesti korteni kekoon: päivän tarkoituksena on kerätä aiemmin kaadettujen puiden oksia kasoihin ja polttaa ne. Näin saadaan Kirkkonummen Dåvitsin umpeenkasvaneelle 1700-luvun niittyalueelle tilaa ja valoa, jotta siemenpankissa odottavat arvokkaat niittykasvit jälleen itäisivät ja houkuttelisivat paikalle erilaisia hyönteisiä.

Tauolle koko porukka kerääntyy yhteen ja kaivaa pussit, purnukat ja termarit esiin. Polttoraivaustalkoiden etuna on vielä se, että sytytetyssä kasassa voi keittää teevedet tai paistaa taukomakkarat. Sateen sattuessa eväät vasta tärkeät ovatkin, mutta ennusteista ja aamun vihmovasta sateesta huolimatta näitä talkoita vietetään poutasäässä. Paikalla on tällä kertaa lantakuoriaisiin perehtynyt harrastaja ja pohdimme evästellessä, kuinka talkookohteelle alkukesästä laiduntamaan saapuvat lampaat ja lehmät  tai siis niiden jätökset monipuolistavat alueen hyönteislajistoa! Hmm, makunsa kullakin…

Päivä kuluu nopeasti ja jälkeenpäin on hyvä mieli, kun on konkreettisesti edistänyt uhanalaisten perinnemaisemien luontoarvoja. Kertaakaan en ole vielä katunut talkoisiin osallistumistani, mutta osallistumatta jättämistä sitäkin useammin.

Annika Harlio
Uudenmaan perinnemaisemaryhmän vetäjä

Uudenmaan perinnemaisemaryhmä on yksi perinnemaisemaMetsähallituksen luontopalvelujen yhdistysyhteistyökumppaneista. Ryhmä adoptoi vuonna 2013 hoitoonsa kumminiityn Porvoon Stensbölestä. Ryhmä oli myös mukana keväällä 2013 Kirkkonummella sijaitsevan Dåvitsin suojelualueen raivaustalkoissa. Pakkaa sinäkin eväät reppuun ja tule mukaan ryhmän retkille ja talkoisiin! Tulevan kesäkauden tapahtumat löydät täältä

Mitä mietit?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s